tiistai 26. syyskuuta 2017

Mäntyjen kasvatusta toukokuussa 2017Suomen Metsäyhdistys on jakanut vuodesta 1993 alkaen Minun puuni -kampanjassa jopa 1,2 miljoonaa männyn siementä kouluille ja päiväkodeille. Tänä vuonna myös Lahden steinerkoulun innokas toinen luokka osallistui puiden istuttamiseen.

Lapset saavat itse huolehtia taimistaan alusta alkaen. Oppilaat istuttivat itse viisi pientä männyn siementä kauniisiin ruukkuihin. Luokan eräs vanhempi omistaa jäätelöyrityksen, ja lahjoitti jo käytetyt jäätelökupit mäntyjen kasvattamiseen. Siihen savikupit sopivatkin mainiosti. Ruukkuihin laitettiin ensin multaa ja sitten tehtiin sormin kuopat pieniä siemeniä varten, joita oli varattu viisi oppilasta kohden. Lopuksi siemenet peiteltiin, multa kasteltiin ja vietiin ikkunalaudalle aurinkoa ottamaan. Lapset kastelevat istuttamiaan mäntyjä useamman kerran päivässä, sillä ne tarvitsevat runsaasti vettä ja lempeää huolenpitoa. Kylvämisen tarkoitus on opettaa lapsia huolehtimaan omista siemenistään ja toivon mukaan tulevista taimistaan sekä ymmärtämään paremmin luonnon ilmiöitä. Taimien vartuttua tarpeeksi ne saa istuttaa haluamaansa paikkaan. Useat oppilaat kertoivat istuttavansa taimensa joko omaan pihapiiriinsä tai mökille. Myös naapureita tahdotiin ilahduttaa männyillä, mutta silloin pitää kysyä lupa, muistavat oppilaat.

Minun puuni-kampanjaa tukevat Metsäyhdistys ja Siemen Forelia, sekä Suomen Latu, Metsämörriohjaajat ry ja Finlands Svenska Idrott. Myös Suomen Metsäsäätiö auttaa rahoittamaan toimintaa. Suomi 100-ohjelmaan kuuluva projekti ilahdutti suuresti oppilaita, jotka toivovat hartaasti taimiensa kasvavan. Ehkä he vielä joskus näkevät kasvattamansa männyt kaikessa komeudessaan.


Teksti ja kuvat:
9. luokan oppilastyönä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti